Alles over nieuwe toeristenbelasting van Barcelona

  Toerisme is big business in Barcelona, ??en het onderwerp waar iedereen het de afgelopen weken over heeft is de introductie van de controversiële nachtelijke toeristenbelasting, die in is getreden op 1 november 2012. Het beïnvloedt iedereen die een vakantie-accommodatie boekt in de stad, van luxe hotels, huurappartementen tot aan campings.

  We wilden ervoor zorgen dat al onze klanten volledig op de hoogte zijn van wat deze belasting inhoudt en hoe die werkt. Als je vragen hebt, dan kun je ons team van de Klantenservice 365 dagen van het jaar bellen – ze zullen je graag door alles heen praten.

  Belasting? Dat klinkt onheilspellend! Wat houdt het in?

  afbeelding van BarcelonaHet is een belasting die van toepassing is op toeristen die verblijven in hotels, appartementen, cruiseschepen en campings. De belasting zal variëren van 0,50 euro tot 2,50 euro per persoon per nacht afhankelijk van de categorie van de accommodatie waarin je verblijft. Aan de positieve kant, hoef je alleen maar de belasting te betalen voor de eerste zeven nachten van je verblijf, en kinderen onder de leeftijd van 16 jaar hoeven niet te betalen.

  Nog meer goed nieuws is dat er berekend wordt dat 91% van de accommodaties in Catalonië onder de laagste belastingschaal vallen (dat is 0,75 euro per persoon per nacht in Barcelona en 0,50 euro per persoon per nacht in de rest van de regio). Deze 91% bestaat uit appartementen, zoals degene die we hier aanbieden op Oh-Barcelona.com.

  Waarom wordt dit ingevoerd?

  De nieuwe belasting is goedgekeurd door de Catalaanse regering, de Generalitat, die op deze manier hoopt om ongeveer 60 miljoen euro via deze belasting innen alleen al in 2013. Schattingen zijn dat ongeveer 30% hiervan naar het verminderen het enorme begrotingstekort van de regio gaat. Een groot percentage van het geld zal ook terug worden geïnvesteerd in de toeristische sector, met als doel het vergroten van de aantrekkingskracht van Barcelona als een wereldwijde toeristische bestemming.

  Wat is de reactie geweest?

  Over het geheel genomen, zijn reacties gemengd en veel hoteliers, touroperators en andere aanbieders van accommodaties zijn vrij ontevreden. Begrijpelijk, ze willen niet dat mensen afgeschrikt worden om op vakantie te gaan naar Barcelona, ??terwijl de individuele vestigingen worden geconfronteerd met het vooruitzicht van het moeten verlagen van hun tarieven om te voorkomen dat ze verliezen zullen maken.

  Anderen hebben een andere benadering van de belasting, zoals de voorzitter van de Gilde van Hotels in Barcelona, ??Jordi Clos. Hoewel ongelukkig, heeft hij onlangs gezegd: “We begrijpen dat in deze moeilijke tijden, iedereen een steentje bij moet dragen”. Dit is een gevoel dat veel mensen in Spanje beginnen te delen, zij het met tegenzin, omdat de grimmige economische situatie echt steeds duidelijker merkbaar begint te worden.

  We zijn zeer enthousiast naar jouw mening over deze nieuwe toeristenbelasting. Wat vind je ervan? Zal het je niet afschrikken om op vakantie te gaan in Barcelona? Is het oneerlijk, of is het een verstandige manier om de inkomsten te verhogen in het midden van een crisis? Laat het åons weten!